2009. október 20., kedd

SEGESVÁR,MÉG RÉGEN

Jártunk Segesváron, én most voltam ott életemben először, úgy gondolom aki erre jár és teheti,nézze meg!
Erről is írtam már jó pár hete egy vázlatot,de túl románellenes volt. Mikor az ember jár egy ilyen helyen, és látja a butaságot meg a történelem elferdítését, akkor azért mérges lesz. Mert attól,hogy magyar királyok alapították, s ők telepítették be a szászokat, akik ezt a gyönyörű várnegyedet stilizálták, s mindig is a magyarok voltak többségben a szép számú szászok mellett, attól még nem kéne elhanyagolni, tönkretenni, szőröstalpúak módjára hagyni veszni az építészeti és kultúrális örökséget.
Úgy tartja a román törvény, hogy a kisebbség 30%-os jelenlététől kezdve kell mindent kétnyelvűen kiírni. Na most itt talán 18% magyar él,meg 2% német,ha jól emlékszem. Ehhez képest a vár területén románul és németül szinte minden ki van írva.....Magyar betűket csak a római katolikus templomnál lát az ember, viszont ott csak magyart.
Most, szöveg helyett szintén beszéljenek a képek...
Azért még valamit elmondanék, ami tényleg a románokat minősíti....: van itt egy ház, melyen egy emléktábla áll,melyet bőszen fényképez mindenki. Az írás arról szól, hogy ebben a házban született Vlad Tepes havasalföldi vajda (!)(a legendás Drakula gróf) valamikor az 1400-as években. Nos, ez a legfőbb turisztikai látványosság legtöbbek számára, hát még a románoknak! Csak egy a bökkenő, hogy ez a ház akkor még meg sem épült, sőt a családja sem élt itt soha. Sebaj! Akkoris az ott a román történelem! A tábla ott áll, sőt, zarándokhellyé vált a vérszívó tiszteletére!


Drakula háza
Műemléki érzékenység





2 megjegyzés: