2009. október 14., szerda

A SZÉKELY VENDÉGSZERETET

Létező dolog, így szó szerint. Nem is fogom tudni igazán kifejezni miről is van szó, leginkább át kell élni. Biztos ezért van sokszor, hogy aki Magyarországról idejön, feltöltődik,s nincs igazán kedve hazatérni. Valahogy más. Nyitottabbak, őszintébbek, természetesebbek az emberek. Mi is azok vagyunk alapvetően odahaza, csak sok egyéb lényegtelennel tudatosan palástoljuk.
Én sem érezném tökéletesen otthon magam, ha nem mehetnék át gyakorta Székelyudvarhelyre, "haza". (Mint mikor Pestről utazom Miskolctapolcára két-,háromhetente). Ott élnek a barátaink, családi barátaink. Egymás mellett, egy-egy házban csodás környezetben. Nos, ott szoktam "csövezni" ! S kiszabadulni a mókás munkás hétköznapokból. Meg a csíki világból,merthogy a hargita elválasztja a csíki és az udvarhelyi embert. Szerintük természetben is mások.
Szóval az egyik baráti családdal, a Karamán családdal teljesítettem a hargita teljesítménytúrát,melyről már írtam korábban, de sokkal nagyobb büszkeséggel tölt el minket a másik szeptemberi túra, a Teleki Samu emléktúra a Görgényi-havasokban, egészen pontosan Görgényüvegcsűri indulással. Igen! Tényleg ez a neve a falunak, mely elég varázslatosan hangzik elsőre, mintha ősi üvegből készült csűrök maradtak volna ott fenn.... Sajnos nem erről van szó. Valaha egy olyan ásványt bányásztak, melynek egyik fő összetevője az üvegkészítés egyik alapanyaga. S tényleg egyetlenegy üvegcsűr sincs, pedig... világszám lenne,szerintem.
Tehát az történt, hogy a 20km-es távot sikerült megnyernünk! Koedukált mezőnyben kis csapatunk harmadik lett, illetve egyik tagunk elsőként futott be. Míg a női mezőnyben Ibolyával ELSŐként értünk be!, fiúk pedig első és harmadik helyen. Hétfőn a krónika című újságban volt is egy cikk, a nevünkkel...
Szokásos magasságok, kb 700m-ről indulás, majd kb 1300m-re érkezés,majd megint le. A környezetet nehéz szavakban visszaadni, beszéljenek majd a képek. Gyönyörű öszülő erdők, friss levegővel. Nagyon változatos volt a táj, ami a hargitai túrára nem volt jellemző.
S persze megint volt sütögetés Udvarhelyen a barátoknál, finom hargitai pisztrángot sütöttünk, mondanom sem kell,meg is ettük!
Az újságcikk linkje (lehet megkeresni benne):
És akkor a legfiatalabb székelyudvarhelyi családtag, Cézár:

Sütöttünk és henyéltünk

Ez látszik a házból, Székelyudvarhely, s jól látszik a "partikert "is a szomszédban

2 megjegyzés:

  1. "A 20-as távon a férfiak közül Karamán Zsoltnak volt a legjobb ideje, a nők közül pedig Cservenyák Eszter és Karamán Ibolya értek be a leghamarabb."

    Gratula!!! :-)
    Amíg túráztatok, itt közben beköszöntött az esős évszak, meg néhol a tél.

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük!
    Hétfőn reggel főnököm azzal fogadott, hogy vigyáznia kell hova enged el hétvégén,mert utána rögtön benne is vagyok az újságban!:)))

    Ez a túra már régebben volt, de azt hiszem nem okozok megleptést,ha azt mondom itt is jön a tél,mondjuk otthonhoz képest 2nap csúszással,és azzal a különbséggel, hogy keményebb, jóval hidegebb és már majdnem tök fehérek a hegyek!

    VálaszTörlés