2009. július 28., kedd

VISSZA AZ IDŐBEN II.

A Szent Anna - tóhoz kirándultunk Eszterrel a "tusványosi misztikummal" egy időben (a mondat második fele szó szerint értendő, ugyanakkor kettős értelemben!), de csak a koncert előtt botlottunk egymásba...
Szóval fantasztikus idő volt akkor Dél-Kelet Európa egyetlen vulkáni krátertavánál, ami éppen ezért igazi természeti ritkaság! 970 m-es tengerszint feletti magasságon fekszik, egy egykori vulkáni kráter helyén. A vize általában igen hideg, de aznap szerencsénk volt, kellemes, simogató és selymes. Majdnem szabályos kör alaprajzú, és elég sokat kell zarándokolni ("bele kell mászni a kráterbe"),mire az ember a partjához ér, így nem túlzok, hogy édes a pihenés mellette ezek után. Nem volt tömeg, pont elég ember, akik körben mindenhol elfoglalják a területet. Van egy kemping is fent, a kráter területén szigorúan nincs semmi a természet adta lehetőségeken kívül - engedélyezett a grillparti, de azt sem szabad "nyíltan", vagyis nem lehet szabadtéri tüzet rakni, csak hordozható grillekben lehet faszénnel. Így mindenki sütögeti a miccset, húsokat, saslikot békésen. Fent pedig kedvünkre tömhetjük magunkba a kürtős kalácsokat.
Rengeteg kicsike kis gyermek volt ott. Na most nem romantikázni szeretnék, de elnézegettem egy kövön üldögélve a kisgyermekes családokat. Földöntúli nyugalom szállt meg, de tényleg. Nem hazudok..S azt is éreztem, hogy valami szép fog történni hamarosan..
S persze semmi vizisí, meg vizibickli, meg húzós wakeboardpálya és hasonló sznob pénznyelő baromságok. Csak csónakázás szigorúan hagyományos stílusban és korlátozott mennyiségben. A tó Tusnádfürdőről 7 km-es túristaúton megközelíthető a hegyen át, egyébiránt autóval kb. 25 km-re van ugyanonnan elképesztően kátyús utakon, cserébe gyönyörű környezetben. A környék másik látnivalója a még ennél is nagyobb Mohos - tőzegláp, melyre fapallós sétautat építettek bejárhatósága végett, de mi ezt már nem tudtuk megnézni. Sebaj, majd legközelebb..

A képek a tónak csak egy szeletjét képesek visszaadni. Másoljátok körbe ezeket a cikkeket a fejetekben, s érezni fogjátok a hatalmas krátert,ahogy ott lebegtek a közepén a selymes vízben, szikrázó napsütésben.


2 megjegyzés:

  1. Szeretem nagyon ezt a tavat és is...Ha Erdélybe "vetődöm", ide mindíg ellátogatok. Lassan megint időszerű lenne, mert idén kimaradt :(

    VálaszTörlés
  2. az igaz, hogy e tónak is, mint oly sok helynek a világban van bizonyos varázsa.hogy ezeket felfedezzük külön-külön és meg is éljük,hát....ennek örülni kell!

    VálaszTörlés